Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /home/u8559022/public_html/wp-content/themes/newsup/single.php on line 88
Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi Başkanı McAllister:
“Türkiye ve AB diyaloğu arttırmalı”

Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi Başkanı McAllister: “Türkiye ve AB diyaloğu arttırmalı”

Sekiz üyeden oluşan Dışişleri Komitesi heyetinin 24-27 Şubat 2020 tarihlerinde Ankara ve Mardin’e yaptıkları ziyaretin ardından Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi Başkanı David McAllister; “Güvenin yeniden tesis edilmesi ve iletişimin arttırılması AB-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesi bakımından büyük öneme sahiptir” dedi.

Türkiye ile AB arasında her düzeyde diyalog yürütmesinin önemine vurgu yapan Komite Başkanı şunları söyledi; “Her zaman aynı fikirleri paylaşmayabiliriz ancak birbirimizle konuşmaya devam etmeliyiz. İşte bu nedenle Türkiye’ye geldik. Yine bu sebeple Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’nı, Brüksel ya da Strazburg’da Dışişleri Komitesi’ne hitaben konuşma yapmak üzere davet ettim.  

“İlişkilerimizde yaşanmakta olan zorluklara karşın Türkiye bir aday ülke ve AB için stratejik bir ortaktır. AB ve Türkiye birçok ortak güçlüğün yanı sıra ortak menfaatleri de paylaşmaya devam etmektedir. Bu nedenle, örneğin dış politikada ve Suriye gibi bölgesel meselelerin yanı sıra, terörle mücadele, ekonomi ve göç konularında birlikte çalışmayı sürdürmelidir.”    

David McAllister katılım sürecinin eski seyrine kavuşması için  hukukun üstünlüğü alanında ilerlemelerin kaydedilmesi gerektiğinin altını çizerek şunları ifade etti; “Beklentimiz nettir: Türkiye, hukukun üstünlüğünün geliştirilmesi, yargı bağımsızlığının sağlanması, basın özgürlüğü ve insan haklarına riayet edilmesine dönük somut adımlar atmalıdır. Ayrıca Türkiye’nin, Kıbrıs ile iyi komşuluk ilişkileri kurulması yönünde çaba göstermesi gerekmektedir. Zira bu hususlar katılım sürecinin tam merkezinde yer almaktadır. Öte yandan AB de, güven veren bir katılım perspektifini koruyarak reformları teşvik etmelidir. Türkiye diğer aday ülkeler için geçerli olan aynı objektif kriterler çerçevesinde değerlendirilmelidir.      

Heyet ayrıca Mardin’de AB tarafından mali olarak desteklenen bir göçmen sağlığı merkezini de ziyaret etmiştir. Bu merkez, Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRİT) kapsamında T.C Sağlık Bakanlığı’na sağlanan 300 milyon Avroluk hibe ile ülke genelinde finanse edilen 178 göçmen sağlığı merkezinden birisidir. Parlamento Üyeleri, Türkiye’nin ülkede bulunan 3.6 milyon Suriyeli mülteciye yönelik takdire şayan misafirperliğine dikkat çekmiştir. David McAllister konuyla ilgili olarak; “Türk halkına müteşekkiriz. Avrupa bu yükün taşınması sürecinde Türkiye’yi yalnız bırakmayacaktır” açıklaması yaptı. 

Arka Plan
Heyet Dışişleri Bakanı Sn. Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, İçişleri Bakanı Sn. Süleyman Soylu ve CHP Lideri Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra TBMM Dışişleri Komisyonu, AB Uyum ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonları Başkanları ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Başkanı ile görüşmelerde bulundu. Parlamenterler ayrıca görevden alınan Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk, Mardin Valisi Mustafa Yaman ve gazeteciler, insan hakları hukukçuları ve dini liderler dâhil olmak üzere, çeşitli sivil toplum temsilcileriyle toplantılar gerçekleştirdi. Avrupa Parlamentosu Üyeleri Mardin’de Suriyeli mültecilere yönelik AB finansmanlı bir sağlık projesini ve Deyrulzaferan Süryani Ortodoks Manastırı’nı ziyaret etti, Mor Gabriel Manastırı yetkilileri ile görüştü. 

Ziyaretin başlıca amacı AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğine dair değerlendirmelerde bulunmak, hukukun üstünlüğü, ifade ve medya özgürlüğü ve insan hakları alanlarındaki son gelişmeler dâhil yerinde incelemelerde bulunmaktır. Heyet aynı zamanda bölgesel meseleler, Türk dış politikası, Türkiye’de Suriyeli mültecilerin durumu ve Kürt meselesine dair görüşmelerde bulunmuştur. Ziyaret, katılım süreci kapsamında Türkiye’ye ilişkin açıklanacak olan yıllık AFET raporu çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.


Heyet üyeleri:

• Sn David McALLISTER (Avrupa Halk Partisi EPP, Almanya), Dışişleri Komitesi Başkanı
• Sn Sergey LAGODINSKY (Yeşiller, Almanya), AB-Türkiye KPK Heyeti Başkanı
• Sn Michael GAHLER (Avrupa Halk Partisi, Almanya)
• Sn Željana ZOVKO (Avrupa Halk Partisi, Hırvatistan)
• Sn Nikos ANDROULAKIS (Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı S&D, Yunanistan)
• Sn Elena YONCHEVA (Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı S&D, Bulgaristan)
• Sn Ilhan KUCUK (RE, Bulgaristan)
• Sn Katrin LANGENSIEPEN (Yeşiller, Almanya)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir