Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /home/u8559022/public_html/wp-content/themes/newsup/single.php on line 88

Eczacılara ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ anlatıldı

‘6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’, ‘VERBİS’, ‘İşletmeler Yönünden Etkileri’ konu başlıklarıyla Adana Eczacı Odası (ADEO) üyelerine yönelik seminer verildi. Seminere konuşmacı olarak Avukat H. Gökçe Üstündağ ve Av. Arb. Kerem Aydın katıldı.

‘KİŞİSEL VERİ’ KONUSUNDA KENDİMİZİ MUTLAKA KORUMALIYIZ

Adana Eczacı Odası’ndan verilen ve eczacıların yoğun katılım gösterdiği seminerin açılış konuşmasını yapan Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Bir çok değişiklik ülkemizde olduğu gibi mesleğimizde de hayatımıza girmeye başladı. Geçtiğimiz gün Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 509 sayılı Genel Tebliği olan e-Uygulamalarla ilgili bilgilerin sahibi olduk. Biz eczacılar son dakika değişimlerine her zaman hazır ve yeniliklere yatkın bir yapıdayız. Bugünkü eğitim ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’yla ilgili. Hukukta bir kanun yürürlüğe girdikten sonra siz bu kanunu bilseniz de bilmeseniz de tüm sorumluluğu size ait oluyor. Sağlık verileri kişisel veri kapsamında olup bizlerin saklaması veya belli bir süre sonra imha etmemiz gereken mahrem bilgilerin sorumluluğu çok. Kişisel verilerin ihlali söz konusu olduğunda cezai şartları çok ağır. Bu yüzden eczanelerimizde dikkat etmemiz gerekiyor. Çalışanlarımızı bu konuda ciddi şekilde biliçlendirmemiz gerekiyor. ‘Kişisel Veri’ konusunda kendimizi mutlaka korumamız gerekiyor. Bu konuda bizleri aydınlatacak olan avukat dostlarımıza şimdiden çok teşekkür ederim.” dedi.

KANUN 2016 YILINDA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

‘6698 Sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nun 07 Nisan 2016’da yürürlüğe girdiğini hatırlatan Av. H. Gökçe Üstündağ ve Av. Arb. Kerem Aydın, sunumlarında “Bu kanun bireylerin kişisel verilerinin usulüne uygun olarak toplanması, usullere uyulmaması halinde bundan doğan hakların ciddiyetle korunması anlamında idari, teknik ve hukuki önlemleri almaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kişisel verilerin ne şekilde toplandığı ve ne şekillerde işlenebileceği hususu olacaktır. Türk Ceza Kanununun 135. Maddesi (1) Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. (2) Kişisel verinin, kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin olması durumunda birinci fıkra uyarınca verilecek ceza yarı oranında artırılır. Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme TCK Madde 136 Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİNDE UYULACAK İLKELER

Kimlik Bilgileri, İletişim Bilgileri, Dernek ve Vakıf Bilgileri, Sağlık Bilgileri, Genetik ve Biyometrik Veriler, Mali Bilgiler, Kamera Kayıtları, Fotoğraf gibi materyallerin kişisel veri olduğunu söyleyen Av. H. Gökçe Üstündağ ve Av. Arb. Kerem Aydın, kişisel verilerin işlenmesinde uyulacak ilkelerin; a) Hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olma. b) Doğru ve gerektiğinde güncel olma. c) Belirli, açık ve meşru amaçlar için işlenme. ç) İşlendikleri amaçla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olma. d) İlgili mevzuatta öngörülen veya işlendikleri amaç için gerekli olan süre kadar muhafaza edilmesi olduğunu ifade ettiler.

Seminer merak edilen soruların cevaplanmasıyla sona erdi.

VEDAT ZÖHRE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir