Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /home/u8559022/public_html/wp-content/themes/newsup/single.php on line 88

Eczane Teknisyenlerine “İletişim ve Çatışma Çözme Becerileri” eğitimi verildi

Adana Eczacı Odası (ADEO) Eğitim Komisyonunca Eczane Teknisyenlerine yönelik “İletişim ve Çatışma Çözme Becerileri” eğitimi verildi. Eğitime konuşmacı olarak Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Yunus Emre Ayna katıldı.

Eczane Teknisyenleri Derneği Onursal Başkanı Halil Akdoğan ve Eczane Teknisyenlerinin ilgi gösterdiği eğitim Adana Eczacı Odası Ecz. Ali Aysan Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

ECZ. HAKAN DENİZ, “İNSAN BİRİKTİRMEK İÇİN İLETİŞİM ETKİLİ KULLANILMALI”

Eğitimin açılış konuşmasını yapan ADEO Denetleme Kurulu Üyesi ve Eğitim Komisyonu Sorumlusu Ecz. Hakan Deniz, “Günün büyük bir kısmını birlikte geçirdiğimiz çalışma arkadaşlarımız eczane teknisyenlerimize ve hocamıza hoş geldiniz diyorum. Sağlık gibi sürekli değişen ve gelişen bir sektörde bizlerin de kendimizi sürekli geliştirmemiz, gündemi takip etmemiz gerekiyor. ADEO Eğitim Komisyonu olarak gerek meslekteki değişimleri takip etmek, gerekse gün içerisinde yaşadığımız zorlukların üstesinden gelmemizi kolaylaştıracak etkinliklerle birlikte olmaya devam edeceğiz. İnsanlar mutlu olmak için, dost olmak, insan biriktirmek için iletişimi etkili kullanmalıdır. Bu anlamda bizlerin yaşama bakış açımıza olumlu katkı koyacağını bildiğimiz değerli hocamızın bilgilerinden kesitlere tanık olacağız.” dedi.

AYNA, “İLETİŞİM, ANLAMLARI ORTAK KILMA SANATIDIR”

Eczane Teknisyenlerinin karşılaştığı sorunları önceleyerek İletişimin püf noktalarına değinen Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Yunus Emre Ayna, iletişimin yaşamın her alanında bulunduğunu söyleyerek “Kişiler arasında oluşan karşılıklı mesaj alışverişidir. Anlamları ortak kılma sanatıdır. Bizim başkalarını anlamamıza, başkalarının da bizi anlamasına yardımcı olan süreçtir. Araştırmalar iletişimde; yüzde 7 sözler, yüzde 38 ses tonu, yüzde 55 beden dilinin önem taşıdığını ortaya koymuştur. Tebessüm etmek mutluluktur. 12 kası çalıştırır, yormaz. Kaş çatmak ise 130 kası devreye sokar. Etkili iletişim kurabilmenin anahtarı; etkili dinleme, etkili konuşma, ben dili ve beden dili ile olmaktadır. Konuşma , insan ilişkilerinde yapıcı olduğu kadar yıkıcı da olabilir. Birini diğerine yakınlaştırabildiği gibi uzaklaştırabilir.”

İLETİŞİM ENGELLERİ, ÇATIŞMA ÇÖZME BECERİLERİ

İletişimi engelleyen nedenlere de açıklık getiren Dr. Öğretim Üyesi Yunus Emre Ayna, “Emir vermek, yönlendirmek, uyarmak, göz dağı vermek, ahlâk dersi vermek, öğüt vermek, öğretmek, nutuk çekmek, yargılamak, eleştirmek, suçlamak, aynı düşüncede olmamak, övmek, ad takmak, alay etmek, soru sormak, sınamak, çapraz sorgulama, suçlu hissettirmek, konuyu değiştirmek, ima etmek, yaraya dokunmak insanları mutlu etmeyeceği için iletişimi koparabilir. Çatışma çözme becerilerinde ise objektif ve destekleyici olunmalı, yargılamamalı, niçin’i kullanmamalı, önerilerin karşı taraftan gelmesine hazır olunmalı ve her iki tarafı da ‘kazan kazan’ noktasına getirmeye çalışılmalıdır.”

İKİLİ İLETİŞİMİN PÜF NOKTALARI

İkili iletişimin püf noktalarından da söz eden Dr. Öğretim Üyesi Yunus Emre Ayna, “Kişiyi özel ve önemli olduğunu hissettirmek, insanlara isimleriyle hitap etmek, empati yapabilmek ve bunu hissettirmek, sıkıntılarını açıkça dile getirebilmelerini sağlamak, insanları olduğu gibi kabul edebilmek, insanlar arası mesafeyi ve sevgi dozunu iyi ayarlamak iletişimi sağladığı gibi güven verir, dostluğu sağlamlaştırır.” diye konuşan Dr. Öğretim Üyesi Yunus Emre Ayna, ROLEPLAY (Canlandırma) yaparak Eczane Teknisyenlerine Empati ve Sempati arasındaki farkı eğlenceli bir dille aktardı.

ADEO Denetleme Kurulu Üyesi ve Eğitim Komisyonu Sorumlusu Ecz. Hakan Deniz ve Eğitim Komisyonu Üyesi Ecz. Ayça Andaç,  Dr. Öğretim Üyesi Yunus Emre Ayna’ya verdikleri değerli bilgiler için teşekkür etti.

VEDAT ZÖHRE

0 thoughts on “Eczane Teknisyenlerine Eğitimi Verildi”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir