AVRUPA BİRLİĞİ DIŞ POLİTİKALARIAVRUPA BİRLİĞİ DIŞ POLİTİKALARI
Avrupa Birliği’nin Dış Politika ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ile Fransa, Almanya, İtalya ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanları tarafından yapılan Ortak Açıklama

Brüksel, 07/01/2020 
Libya’da son dönemde artan endişe verici askeri gerilim ve 10 Ocak Cuma günü yapılması planlanan Dışişleri Konsey toplantısı ışığında, Trablus çevresi ve diğer bölgelerdeki çatışmaların derhal durdurulması bağlamında taşıdığımız kararlılığı bir defa daha teyit etmek; AB’nin BM arabuluculuk çabalarına ve siyasi müzakerelere hızla geri dönülebilmesine daha fazla nasıl katkıda bulunabileceğini ele almak üzere bugün Brüksel’de bir araya geldik.

AB, Libya krizinde askeri yöntemlerin bir çözüm olmadığına; uzayıp giden bir çatışmanın yalnızca ve yalnızca sıradan insanlara daha fazla acı getireceğine, ayrışmaları daha da alevlendireceğine; bölünme riskini arttıracağına; bölge çapında istikrarsızlığı yaygınlaştıracağına ve terör tehdidini daha da arttıracağına kesin surete inanmaktadır. Bu itibarla düşmanlıklara derhal bir son verilmesi hayati önem taşımaktadır.

Uluslararası toplumun tüm üyelerinin BM silah ambargosuna kati suretle riayet etmesi ve uygulaması gerekmektedir. Devam eden dış müdahaleler, krizi körüklemektedir. 

Libya’daki savaşan taraflar dışarıdan gelen askeri yardımlara ne kadar fazla yaslanırlarsa, Libya’nın egemen kararları üzerinde, ülkenin milli menfaatleri ve bölgesel istikrarın zararına olacak şekilde yersiz etki yaratmaları için dış aktörlere de o kadar fazla imkân tanımış olacaklardır.    

Çatışmayı daha da arttıran anlaşmaların imzalanması veya 12 Aralık 2019 tarihli Avrupa Konseyi kararlarında da altı çizildiği üzere Avrupa’nın menfaatlerinin yanı sıra Libya halkının menfaatlerine aykırı dış müdahaleler için bahane yaratan eylemler gibi tek taraflı adımlardan kaçınılması gerektiğini özellikle vurguladık.

Tam tersine Berlin süreci ve BM arabuluculuk çabaları, tüm Libyalıların ihtiyaçlarını ön plana almakta ve siyasi bir çözüme doğru gerçekçi bir yol haritası çizerek kurumların birleştirilmesi, ülkenin zenginliklerinin eşitlik temelinde dağıtılması gibi temel meselelere yönelik sürdürülebilir çözümler ortaya koymaktadır. 

Libya’daki tüm tarafları kuvvetli bir şekilde, BM öncülüğündeki çabalara samimi bir şekilde sarılmaya ve müzakerelere geri dönmeye çağırıyoruz. 

AB, BM arabuluculuk çabalarını desteklemeye devam edecek ve Berlin’de alınması muhtemel tüm kararların uygulanmasına yardımcı olacaktır.

One thought on “Avrupa Birliği’nin Dış Politika ve Güvenlik Politikası”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir